Dajmo, ohranimo Slovenijo slovensko, ne dovolimo izničiti vsaj tega, kar je malega ostalo, bodimo prepoznavni po kozolcih in kaščah lesenih, podih in »štalah«, velbanih in kamenih in hramih, po vinskih goricah, pol zidanih, pol lesenih. (Marina Okorn)
Smo okrepčevalnica z dolgoletno tradicijo. Nahajamo se v bližini Trebnjega, v lepem in mirnem naravnem okolju. Pri nas vam postrežemo z domačo hrano, poskrbimo za vašo rekreacijo, mirne sprehode ob jezeru, ogledate si lahko manjši etnološki muzej pod starim topler kozolcem in še… Sprejemamo skupine in sprejemamo rezervacije za poroke, razna družabna srečanja, praznovanja in podobne prireditve.
Etnološki muzej
V naši neposredni bližini si pod starim toplar kozolcem lahko ogledate naš manjši muzej, v katerem vam z izvirnimi starimi predmeti prikažemo nekaj naše zgodovine. Seveda se na tej lokaciji lahko tudi okrepčate z našo kompletno ponudbo hrane in pijače.
Ponudba hrane
Nudimo vam hišno hrano, pečenega odojka in piščanca z žara, domač kruh, jedi izpod peke in mnogo drugih domačih specialitet.
Toplar Florijan – popotnik iz Temeniške doline
Vas Blato spada v KS Račje selo. Je približno 3 km oddaljena od železniške in avtobusne postaje Trebnje in prav toliko od Velike Loke. V naši okrepčevalnici Florijan je zapustil svoj umetniški pečat – žal pokojni – slikar in ilustrator Lucijan Reščič.
Ribnik Blato pri Trebnjem je nastal po sanaciji glinokopa propadle industrije keramičnih ploščic iz Račjega sela. Ni zaman stari rek »blato je zlato«. Ribiči in vaščani vasi Blato smo vrnili življenje v »blata« – tako pravimo domačini temu mirnemu delu vasi. Na drugi strani glinastega področja obstaja barjanski teren, kjer se pozibavaš kot v zibelki, šota sega tako globoko, da so se v starih časih – tako govori ustno izročilo – v tem močvirju pogreznili turški osvajalci. Starejši lastniki zemljišč so na teh mestih našli konjske podkve, manjše kot jih imajo običajni konji. Podkev, najdeno v neposredni bližini, krasi letnica 1902. Ta je vklesana na nosilcu našega 2004 leta prestavljenega in restavriranega »toplarja« – kozolca dvojnika, s katerim se spogledate ob hoji proti ribniku Blato.

Stoletnik je do leta 2004 krasil in hkrati služil mogočni Sinjurjevi (po domače Ambroževi) kmetiji na Vrhu pri Sobračah, tam blizu, kjer reka Temenica izvira. Iz njihovega dvorišča ga je izrinila prostorska stiska, nadomestila ga je moderna stanovanjska hiša. Razstavljen na nešteto elementov je na traktorskih in kamionskih prikolicah po temeniški dolini pripotoval na naše dvorišče. Vsak najmanjši del smo s pomočjo kompresorja in pridnih rok očistili nesnage, ga impregnirali in odpeljali na lokacijo pri ribniku Blato. Tam smo ga pod skrbnim vodstvom priznanega strokovnjaka Toneta Prosena, po domače Lipavca iz Čagošč pri Temenici, in njegovega učenca Davida Kutnarja iz Temenice po korakih postavili na prej pripravljene temelje. Ves postopek, od razstavljanja, čiščenja, impregniranja, sestavljanja, »vpasovanja« po »cimermansko«, ponovnega razstavljanja – in šele sedaj je na vrsti montaža na mesto, kjer ga danes ogledujejo ljudje brez (slovenske bolezni), upam da razlaga za izraz v oklepaju ni potrebna – je ovekovečena na fotografskem traku. Mnogo nepreštetih ur je vloženih v stoletnika, dotrajane dele smo bili prisiljeni nadomestiti z novimi. Upamo in želimo, da bo naš trud posnemal še kdo, da bomo ohranili težko ročno prigarano zapuščino naših prednikov.

Iz »ganka« našega stoletnika je čudovit pogled na bližnji griček, kjer od 17. stoletja kraljuje cerkvica sv. Florijana. Florijan je zavetnik pred zlobo, nesrečami in požari. Proti severu je lepo vidna vinska gorica Trnič, kjer lahko degustirate naš – na integriran način pridelan – dolenjski posebnež – cviček. Pod toplarjem je mogoče opazovati predmete, ki so jih nekoč uporabljali naši predniki pri raznih opravilih.
Da je za goste dan prijeten, smo pripravili igrišče za odbojko na mivki, nogomet na zeleni površini, gugalnice za najmlajše, po predhodnem dogovoru je mogoče pripraviti pogostitev po želji naročnika, piknik, možno je kampiranje s kamp prikolico ali avtodomom. Krajši organizirani pohodi, igranje golfa na vadišču Blato, ogled vzreje damjakov v neposredni bližini, prav tako je mogoča ježa konj. V poletnem času je za pogumne nočitev na toplarju. Na tem mestu poskušamo s pomočjo dobromislečih ljudi zbrati in ohraniti čim več starih predmetov za naše zanamce. Tako in tako je preveč kozolcev končalo na raznih kuriščih. Prav to je našo družino spodbudilo, da (čeprav z veliko truda) poskušamo ohraniti slovensko identiteto za sedanje in naslednje rodove. Kozolec je in naj ostane simbol slovenskega kmeta in zahvala ter spoštovanje našim prednikom, ki so z veliko vnemo obdelovali velikokrat premalo spoštovano slovensko zemljo.

Preverite, kako se spreminja vas Blato z okolico! Ljubitelji neokrnjene narave in dobromisleči popotniki: pozdravljeni med nami! Trudili se bomo, da se boste polni prijetnih doživetij vrnili domov. Prijazno vabljeni!